VGuitar Forums

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  
Pages: 1 2 3 [4]   Go Down

Author Topic: New Boss RC-505 Loopstation  (Read 23798 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

admsustainiac

  • Site Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Total likes: 320
  • Rating: 39
  • Offline Offline
  • Posts: 2934
Boss RC-505 Loopstation
« Reply #75 on: November 01, 2016, 01:47:16 PM »

Internal micro_SD Card memory ( 4GB)
















« Last Edit: November 05, 2016, 01:01:12 PM by Elantric »
Logged

admsustainiac

  • Site Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Total likes: 320
  • Rating: 39
  • Offline Offline
  • Posts: 2934
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #76 on: November 01, 2016, 02:39:42 PM »

http://www.imgrum.net/media/1327925578581928141_1531883054





Oopah Loopah Ver 7.1 welcomes the new Captain onboard. Introducing the Boss RC505. For the past almost 6 years the Boomerang III + Sidecar has served me well as a valuable and reliable main looper. In the past week of trials and crash test experiments with the RC505, it has stood it's own proving to be a worthy contender to take over from where the Rang has served reliably and some of the brow raising discoveries include the tight syncing between these 2 units. The Rang will be set aside for now but will be on close standby. (In this pic) The Boss RC505 (above) and the Boomerang III + Sidecar (below) Randolf Arriola (Live Loop
Logged

Brak(E)man

  • Senior Member
  • ****
  • Total likes: 153
  • Rating: 21
  • Offline Offline
  • Posts: 1158
  • I'm really Bapman
    • Brakophonic
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #77 on: November 02, 2016, 03:47:53 AM »

I'm bumping this


Quote
There's a problem with a built in noise gate that cuts of reverb tails and makes a unpleasant stutter.
There seems to be no way to acces the threshold , but my guess is that you can from Sysex , anyone got any clue to how to go about the problem. ...??
Logged
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch

Elantric

Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #78 on: November 02, 2016, 06:18:41 AM »

I detest Noise gates myself, and prefer to use gear with high dynamic range, If I have a noisy Distortion pedal, I use it judiciously and prefer to self gate the noise using a volume pedal in front of the looper  - but I expect the Built in FX in any Looper product to  be an after thought and not as good as dedicated FX 

The bummer is the Looped audio on Roland RC-300, RC-505 pedals appears to be 16 bit , (not 24 bit)

My big hunt at the moment is locating the Roland RC-505 Complete MIDI Implementation doc
But this is rather hopeless

Brak(E)man

  • Senior Member
  • ****
  • Total likes: 153
  • Rating: 21
  • Offline Offline
  • Posts: 1158
  • I'm really Bapman
    • Brakophonic
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #79 on: November 02, 2016, 06:25:29 AM »

It's not the built in fx , this is a noise gate on the input
Logged
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch

Elantric

Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #80 on: November 02, 2016, 06:43:20 AM »


here is another thread where RC-505 noise is mentioned

https://www.gearslutz.com/board/electronic-music-instruments-electronic-music-production/1066967-boss-rc-505-loop-station-background-noise-hiss.html
Quote
You either have a defective looper, or it's set up wrong, or the signal being input into the looper is noisy.

To ensure that the RC-505 is set up correctly, read throught the setup procedure in the manual. It tells you how to set the input and output volumes.

It's possible that you could have gain staging problems in your mixer, or a hardware defect in the mixer that's causing the problem. To determine if your input signal is noisy, plug a set of headphones into the jack on your mixer that's feeding the RC-505. Is the sound noisy through the phones?
Its important to know the Noise floor of each FX in the signal chain

I suspect noise is a result of improper gain staging 
https://www.gearslutz.com/board/boss/rc-505-loop-station-g5570/
« Last Edit: November 02, 2016, 09:02:28 AM by Elantric »
Logged

Brak(E)man

  • Senior Member
  • ****
  • Total likes: 153
  • Rating: 21
  • Offline Offline
  • Posts: 1158
  • I'm really Bapman
    • Brakophonic
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #81 on: November 02, 2016, 07:06:11 AM »

This is not about hiss and noise going into the 505 , the problem is that it has a built in noise gate that cuts FI reverb tails or every very low volume sound and the result is a stuttering sound not pleasant.
And there's no way to turn it off or change the threshold unless one can access it through Sysex or a midi that's not in the manual.

The problem occurs with reverb tails , there's no way to loop a ECMish sound , it doesn't matter that the signal going to the rc505 is clean, I did record the same sound into a roland SPDX and looped that with perfect result.
The same with my old looper DD-20
« Last Edit: November 02, 2016, 07:11:09 AM by Brak(E)man »
Logged
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch

Elantric

Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #82 on: November 02, 2016, 07:58:04 AM »

Quote
I did record the same sound into a roland SPDX and looped that with perfect result.

Do you like the SPD-SX?
https://www.roland.com/us/products/spd-sx/
Quote
This is not about hiss and noise going into the 505 , the problem is that it has a built in noise gate that cuts FI reverb tails or every very low volume sound and the result is a stuttering sound not pleasant.

Id run a separate delay / reverb (Eventide H9) After the RC-505
 
« Last Edit: May 24, 2017, 06:00:43 PM by Elantric »
Logged

Brak(E)man

  • Senior Member
  • ****
  • Total likes: 153
  • Rating: 21
  • Offline Offline
  • Posts: 1158
  • I'm really Bapman
    • Brakophonic
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #83 on: November 02, 2016, 11:10:50 AM »

Do you like the SPD-X?

I meant SPDSX
https://www.roland.com/us/products/spd-sx/
Yes but it's sort of in between a sampler and a looper, and they have made some really bad
routing choices. Check out USB in and analog in , really bad !
no way to listen to USB while recording analog and vs
Or use it like a stereo soundcard + the internal sounds without recording everything
a clear miss that should have been easy to avoid
The sounds and fx are good
So is resample etc
« Last Edit: November 02, 2016, 11:36:38 AM by Brak(E)man »
Logged
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch

Brak(E)man

  • Senior Member
  • ****
  • Total likes: 153
  • Rating: 21
  • Offline Offline
  • Posts: 1158
  • I'm really Bapman
    • Brakophonic
Re: New Boss RC-505 Loopstation
« Reply #84 on: November 05, 2016, 06:41:32 AM »

No one experienced this ?
Anyone ?


Quote
I'm bumping this


There's a problem with a built in noise gate that cuts of reverb tails and makes a unpleasant stutter.
There seems to be no way to acces the threshold , but my guess is that you can from Sysex , anyone got any clue to how to go about the problem. ...??

Logged
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch
Pages: 1 2 3 [4]   Go Up
 

Blog